Tradiční pesto alla genovese se jednoduše vyrábí pouze z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a olivového oleje. Ale verze bez ořechů a parmezánu, tedy vhodná již v eliminační fázi autoimunitního protokolu, Vám bude chutnat úplně stejně.
Suroviny:
- bazalka (nebo jakékoliv jiné bylinky)
- sůl
- kvalitní olivový olej
- lahůdkové droždí
- česnek (není nutné)
- oříšky (pokud jste v eliminační fázi vynechte)
Postup:
Otrháme a očistíme listy bazalky. Do mixéru vložíme bazalku, sůl, lahůdkové droždí a zalijeme trochou olivového oleje. Pokud chcete, můžete přidat také česnek a pokud tolerujete tak i ořechy. Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte.
Přidání pesta do jakýchkoli těstovin je jeho nejčastější využití. Skvěle se také hodí k cuketovým špagetám, na AIP pizzu nebo do domácích sendvičů.
Bazalkové domácí pesto ideálně skladujte v uzavíratelné skleničce (ideálně skleněné). Nahoru zakápněte pesto olivovým olej, ten bazalkové pesto zakonzervuje. Skleničku uzavřete a skladujte ji v temnu a chladu lednice 1 týden. Pesto můžete i zmrazit.