Pečivo, pečivo a zase to pečivo. Největší strašák při AIP dietě. Většina lidí si totiž neumí představit život bez pečiva. Proto pro Vás Anička z Recepty pro život vytvořila recept na dokonalé plantainové houstičky.
Extrémně rychlá a snadná příprava je jen další plus tohoto receptu. Houstičky máte do pár minut na plechu a pak už jen hypnotizujete troubu, kdy už budou upečené a Vy se zakousnete do ještě teplé a křupavé houstičky. S takovými recepty je dodržování autoimunitního protokolu za odměnu a nemáte vůbec pocit, že si něco „musíte“ odpírat.
S tímto receptem se nemusíte bát experimentovat podle své chuti. Já osobně miluji bylinky, proto jsem do houstiček přidala ještě čerstvé sezónní bylinky - konkrétně medvědí česnek a libeček. Příště zkusím ještě přihodit trochu kurkumy a místo klasického jablečného octa použiji některý z naší nabídky ochucených octů.
Recept podle webu Recepty pro život[1]:
Suroviny:
- 1 nezralý zelený plantain
- 1 a ¼ hrnku (cca 150 g) tapiokové mouky/škrobu
- ½ hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce kokosové mouky
- 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky jablečného octa
- ⅛ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nechte předehřívat troubu na 180 °C.
- Plantain zbavte slupky a nastrouhejte najemno.
- Nastrouhaný plantain dejte do mísy společně s kokosovým mlékem, olejem a octem a rozmixujte ideálně do hladka.
- Zvlášť v míse smíchejte suché ingredience, tedy tapiokovou a kokosovou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Následně smíchejte všechny ingredience dohromady a vytvořte těsto.
- Těsto rozdělte na 8 částí, z každé vykoulejte houstičku a dejte ji na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Místo houstiček můžete vytvořit jednu nebo dvě bagetky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut, dokud nezačnou houstičky na povrchu lehce hnědnout.
- Nechte lehce vychladnout a můžete podávat. Plantainové houstičky jsou nejlepší čerstvé, kdy jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké. Další dni začínají houstičky tvrdnout, což ale hravě vyřešíte tím, že je pár minut rozpečete v troubě. Po ohřátí bude povrch opět křupavý a uvnitř houstičky opět změknou.